Τα 7 τσάκρας


Έχεις επτά σώματα και επτά τσάκρας, επτά ενεργειακά κέντρα. Κάθε τσάκρα συνδέεται με ιδιαίτερο τρόπο με το αντίστοιχό του σώμα και όταν η η ζωτική σου δύναμη φτάνει στα τσάκρας σου, περνάει από αυτά η ενέργεια και ζωντανεύουν. Η ακριβής μετάφραση της λέξης τσάκρας είναι τροχός και τα κέντρα περιστρέφονται. Μέχρι να έρθει σε αυτά η ζωτική δύναμη είναι κέντρα και μετά αρχίζουν να είναι τσάκρας.

Το 1ο τσάκρα, το χαμηλότερο, ονομάζεται μουλαντάρ (βάση, ρίζα) και είναι το κέντρο της βάσης, του σεξ, της ζωής, της γέννησης. Βρίσκεται περίπου στα γεννητικά μας όργανα. Όσοι ζουν στο πρώτο κέντρο τρώνε, δουλεύουν, κοιμούνται, δημιουργούν ενέργεια και μετά την πετούν. Όταν η ζωική δύναμη που είναι αποθηκευμένη σε αυτό το κέντρο κινηθεί προς τα επάνω στα υπόλοιπα κέντρα, ανοίγει η δίοδος της ζωτικής ενέργειας. Η φυσική δυνατότητα του 1ου κέντρου είναι το σεξ, ενώ η μεταμόρφωσή του είναι η αγαμία κι έτσι σπάει η αλυσίδα του σεξ.  Δηλαδή, αν ζήσουμε μόνο με σεξ, δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της πνευματικής ανάπτυξης. Το εμπόδιο του κέντρου αυτού είναι η καταπίεση. Όσο κατανοείς το σεξ, τόσο θα μεταμορφώνεσαι, έχοντας επίγνωση του ατόμου που είσαι και των άλλων.
Αντιπροσωπεύει: Το ένσικτο επιβίωσης, το σεξ, σύνδεση με τη γη.
Αίσθηση : Όσφρηση.
Χρώμα : Πορτοκαλί.

Το 2ο τσάκρα είναι το σβαντιστάν (κατοικία του εαυτού) και είναι το κέντρο του θανάτου. Όταν πεθαίνεις, έρχεσαι στην καθαρή σου ύπαρξη, γιατί πειθαίνει μόνο εκείνο που δεν είσαι εσύ. Πεθαίνει το σώμα. Πέθανε μέσα στην αγάπη, στο παρελθόν, στο διαλογισμό και θα γνωρίσεις ποιός είσαι. Στην Ιαπωνία αυτό το κέντρο λέγεται Χάρα και γι'αυτό ονομάζουν την αυτοκτονία Χαρακίρι. Το κέντρο βρίσκεται μερικά δάχτυλα κάτω από τον αφαλό, στο ιερό οστό. Η φυσική δυνατότητα του 2ου τσάκρα είναι ο φόβος, το μίσος, ο θυμός, η βία, που είναι αναγκαία, ενώ η άλλη όψη του νομίσματος είναι η μεταμόρφωσή του είναι η αγάπη, η τόλμη, η ευσπλαχνία, η φιλία. Αν κατανοήσεις τη φύση του φόβου και της βίας, φτάνεις στην τόλμη και στην μη βία. Ο θυμός είναι η μια όψη του νομίσματος, η συγχώρεση είναι η άλλη.
Αντιπροσωπεύει: Τη δημιουργικότητα και τη γονιμότητα.
Αίσθηση : Γεύση.
Χρώμα : Πορτοκαλί.

Το 3ο τσάκρα είναι το μανιπούρα (διαμάντι) και αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις. Είναι το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, περίπου 4 δάχτυλα πάνω από τον αφαλό. Μας έχουν μάθει να μην είμαστε συναισθηματικοί γιατί δεν είναι χρήσιμο να δείχνουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, αφού οι άλλοι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν. Βρίσκεται στον αφαλό. Προσπάθησε να είσαι γενναιόδωρος στα συναισθήματά σου, γιατί όλα είναι κομμάτι της ζωής, η χαρά, η λύπη και το γέλιο, όλα εξυπηρετούν έναν σκοπό, να νιώθεις. ΄Οσοι ζουν σε αυτό το κέντρο, απλώς επιβιώνουν, μαθαίνουν να κυριαρχούν, να βγάζουν χρήματα, να θέλουν να κυριαρχούν. Μα δεν είναι αυτό η ζωή, η αλήθεια γεννιέται όταν δεν προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε, μέσα από την ελευθερία είμαστε αληθινοί, είμαστε εμείς και μοιραζόμαστε τους εαυτούς μας με τους άλλους, όχι για να κυριαρχήσουμε, αλλά για δημιουργήσουμε ισορροπία στη ζωή μας. Όταν ανοίγει το κέντρο αυτό, η ενέργεια ανεβαίνει προς τα πάνω...
Αντιπροσωπεύει: Την αίσθηση του εαυτού, τη θέληση, την ανάληψη δράσης, τη θετικότητα, τα όρια.
Αίσθηση : Όραση.
Χρώμα : Κίτρινο.

Το 4ο τσάκρα λέγεται αναχάτα και είναι το τσάκρα της καρδιάς και της αγάπης και βρίσκεται στο κέντρο του στήθους μας. Μέσω αυτού του κέντρου ο άνθρωπος αποκτά τις θεϊκές του ιδιότητες, αγαπά, νιώθει, κλαίει, μοιράζεται, είναι ευσπλαχνικός, εγκάρδιος, νιώθει εμπιστοσύνη και αγάπη. Αν χαλαρώσεις, αν μένεις στην σιωπή, αν προσπαθείς να αποκλείσεις την λογική και την αμφιβολία, τους ήχους και την παραμόρφωση, τότε ακούς τον καταρράκτη της, πλημμυρίζεις από αγάπη και πίστη, είναι σαν να ακούς Τον ίδιο Τον Θεό να σου μιλά και νιώθεις εμπιστοσύνη. Έτσι εξαγνίζεσαι, καθαρίζεις και η αγάπη ανοίγει το κέντρο για να ανέβει η ενέργεια.
Αντιπροσωπεύει: Την αγάπη, το μοίρασμα, τις σχέσεις.
Αίσθηση : Αφή.
Χρώμα : Πράσινο.

Το 5ο τσάκρα είναι το βισούντι, που σημαίνει αγνότητα και βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Τι νόημα έχει να μιλάς και να εκφράζεις τον εαυτό σου εάν αυτό δεν το κάνεις με αγάπη και ευσπλαχνία. Αν οι λέξεις σου είναι άδειες γιατί να τις εκφράζεις χωρίς να μπορείς να μεταφέρεις ολόκληρο το μήνυμά τους. Κι αν μιλάς μηχανικά χωρίς νάχεις βιώσει την αγάπη του 4ου τσάκρα, τότε απλώς είσαι ρομπότ κι όχι άνθρωπος που επικοινωνεί με αγάπη. Όταν προσεύχεσαι βρίσκεις τον δικό σου τρόπο να πεις την προσευχή σου κι έχεις το θάρρος να το κάνεις αληθινά και δημιουργικά, ώστε να είσαι εσύ, ο εαυτός σου που το κάνει. Βάλε δημιουργικότητα σε ότι κάνεις, μην μιμείσαι απλώς, αλλά προσπάθησε να είσαι ευρηματικός και εφευρετικός.
Αντιπροσωπεύει: Την επικοινωνία και μεταφορά της πληροφορίας (δέκτης/πομπός) και την αυτοέκφραση.
Αίσθηση : Ακοή.
Χρώμα : Μπλε.

Το 6ο τσάκρα είναι το άτζνα και σημαίνει κέντρο της θέλησης. Βρίσκεται μεταξύ των ματιών μας και είναι το τελευταίο σύνορο με αυτήν την πραγματικότητα. Εδώ βιώνουμε την σύνδεση με τον ανώτερο εαυτό μας, με την αληθινή αγάπη, με την ύπαρξη και την ενέργεια. Σε αυτό το κέντρο παραδίδεις την θέλησή σου στην ενέργεια και η ενέργεια είναι η αγάπη, εσύ γίνεσαι αγάπη. Και τότε παύεις να θέτεις όρους, παραδίδεσαι κι αυτό είναι ανοίγει το τρίτο μάτι. Εκείνοι που το λένε τρίτο μάτι και εργάζονται με πίστη για το άνοιγμα αυτού του κέντρου, το λένε έτσι γιατί από αυτό μπορούν να δουν το άπειρο.
Αντιπροσωπεύει: Την καθαρή σκέψη, τη γνώση, τη διαίσθηση και τη σοφία.
Αίσθηση : Έκτη αίσθηση.
Χρώμα : Λουλακί.

Το 7 τσάκρα είναι το σαχασράρ και σημαίνει λωτός με χίλια πέταλα. Το κέντρο αυτό βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού και όταν φτάσει η ενέργειά σου σε αυτό, γίνεσαι εσύ ο ίδιος λουλούδι κι όλα είναι ένα. Ο Βούδας το ονομάζει νιρβάνα κι εδώ συναντιέσαι με Το Παν. Δεν υπάρχει καλό και κακό, δεν υπάρχει κρύο και ζέστη, αλλά υπάρχει απόλυτη επίγνωση, σύνδεση με την πηγή και ολοκλήρωση.
Αντιπροσωπεύει: Την πνευματική φώτιση.
Αίσθηση : Υπέρβαση.
Χρώμα : Βιολετί.

*Με το άνοιγμα του κάθε τσάκρα και την αφύπνιση της ενέργειας-ζωτικής δύναμης θα υπάρξει μια συγκεκριμένη αλλαγή στην προσωπικότητα, που μπορεί να είναι ριζική αλλαγή και να προκαλέσει μεταμόρφωση σε πολλά επίπεδα στη ζωή ενός ατόμου. Με τον διαλογισμό δεν νιώθεις τα τσάκρα (γιατί δεν βρίσκονται στο υλικό μας σώμα, αλλά στο ενεργειακό), ούτε το κουνταλίνι (η δίοδος που συνδέει τα 7 τσάκρας μεταξύ τους) καθώς η ενέργεια ανεβαίνει προς τα επάνω. Νιώθεις μόνο όταν υπάρχει αντίσταση στη ροή και μπλοκαρισμένα σημεία στη διάβασή της. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα για τα τσάκρας και την κουνταλίνι, παρά μόνο να διαλογίζεστε. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται χωρίς τη θέλησή μας και χωρίς να χρειάζεται να την επιβάλλουμε για οποιοδήποτε λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: